Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ: Ο κτηνοτρόφος από την Αετόπετρα Κόνιτσας που κατάφερε να εκτρέφει σήμερα 750 ζώα





http://www.ypaithros.gr/wp-content/uploads/2017/10/ktinotrofos-konitsa-696x398.jpg
Ο Δημήτρης Καρακατσάνης, κτηνοτρόφος από το χωριό Αετόπετρα Κόνιτσας Ιωαννίνων
Μόνο με τη μελέτη, τη σωστή καθοδήγηση και τις συμβουλές των ειδικών μπορεί να αποκτήσει κάποιος μία βιώσιμη αγροτική εκμετάλλευση, δηλώνει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο Δημήτρης Καρακατσάνης, κτηνοτρόφος από το χωριό Αετόπετρα Κόνιτσας Ιωαννίνων. Χωρίς να έχει αγροτικό υπόβαθρο, κατάφερε σήμερα να εκτρέφει 750 πρόβατα, κάνοντας παράλληλα γενετική βελτίωση. 
«Κάνω γενετική βελτίωση στο κοπάδι, πουλάω, δηλαδή, παράγωγα τα οποία είναι εγγυημένα. Επίσης, έχουμε επιβήτορες ελεγμένους με πιστοποιητικά γενεαλογίας pedigree, τους οποίους ζευγαρώνουμε με σπερματέγχυση. Όλα τα παράγωγα έχουν γενεαλογικό δέντρο, δηλαδή κάποιος που ενδιαφέρεται για ένα παράγωγο μπορεί να μάθει για τη μάνα του, τον πατέρα του, τη μάνα του πατέρα του. Για να πραγματοποιηθούν, όμως, όλα αυτά, τη διαχείριση της μονάδας την έχει αναλάβει ζωοτέχνης».

Ο κ. Καρακατσάνης προωθεί και ένα σύστημα κυκλικής οικονομίας, καθώς την κοπριά που παράγεται από την κτηνοτροφική του μονάδα τη διοχετεύει στα 250 στρέμματα μηδικής και αραβόσιτου, που καλλιεργεί για ιδία χρήση.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η πορεία δεν ήταν καθόλου εύκολη. «Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την αγροτική παραγωγή στα 35 μου. Δεν είχα καμία σχέση με τον αγροτικό τομέα. 

Εργαζόμουν ως αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού και έπειτα ως εργολάβος και πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με την αγροτική παραγωγή, όταν έκανα οικογένεια. Δυστυχώς, δεν είχα την κατάλληλη βοήθεια και καθοδήγηση και πέρασαν δέκα χρόνια με πολλές ζημιές, μέχρι που έφτασα στο σημείο να σφάξω δύο φορές το κοπάδι μου. Μόνο όταν βρήκα τους κατάλληλους ανθρώπους που είχαν τις σωστές γνώσεις για να με καθοδηγήσουν, κατάφερα να σταθώ στα πόδια μου».

Σωστή διαχείριση

Αυτό που επισημαίνει ο Δ. Καρακατσάνης είναι πως για να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με την αγροτική παραγωγή, χρειάζεται πλάνο, μελέτη και στρατηγική. Αν δεν διαθέτει τα παραπάνω, καλύτερα να μην ασχοληθεί καθόλου. «Δυστυχώς, αυτό που βλέπω ακόμα και σήμερα είναι έλλειψη πλάνου και μελέτης. 

Για να μπορέσει μία εκμετάλλευση να είναι βιώσιμη πρέπει να υπάρχει στρατηγική, θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση. Ο αγρότης θα πρέπει να εμπιστευτεί ανθρώπους που έχουν γνώση, όπως έναν ζωοτέχνη, ένα σύμβουλο και έναν οικονομικό σύμβουλο. 

Οι άνθρωποι αυτοί θα κάνουν μελέτη για να δουν τι χρειάζεται η εκμετάλλευση, αν μπορεί να είναι βιώσιμη. Θα του πουν τι ζώα να βάλει και τι ζωοτροφές να χρησιμοποιήσει. Αυτό που παρατηρώ είναι πως οι αγρότες δεν θέλουν να ακούσουν τους ανθρώπους που έχουν γνώση, προτιμούν να εφαρμόζουν τις μεθόδους που έχουν μάθει από τους μπαμπάδες και τους παππούδες τους, γεγονός όμως που τους εμποδίζει από το να εκσυγχρονιστούν.

Βιωσιμότητα και ανάπτυξη

Η τεχνογνωσία είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που μας αναφέρει ο αγρότης ως σημείο ανάπτυξης και βιωσιμότητας της εκμετάλλευσης. «Υπάρχει τρομερή έλλειψη τεχνογνωσίας όσον αφορά τον τομέα της ζωοτεχνίας. Οι αγρότες θα πρέπει να έχουν ενημερωμένους επιστήμονες πλάι τους, που θα τους συμβουλεύουν για τη βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης τους».

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της μονάδας είναι η ευφυής γεωργία. Σύμφωνα με τον κ. Καρακατσάνη, η τεχνολογία μπορεί να γίνει σύμμαχος του αγρότη. Ο ίδιος αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματα, καθώς αναφέρει πως μπορεί να γλυτώσει χρόνο, αλλά να κάνει και πιο εύκολη τη δουλειά του. «Αυτό που θα ήθελα να κάνω είναι αυτόματη γαλακτομέτρηση, δηλαδή, κάθε μέρα, να μπορώ να βλέπω τι γάλα δίνει η προβατίνα, ώστε να έχω πλήρη στοιχεία. Τώρα αναγκάζομαι κάθε μήνα να κάνω γαλακτομέτρηση μόνος μου κάτι που είναι χρονοβόρο, ενώ αν είχα μία ηλεκτρονική γαλακτομέτρηση τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».


Αρνάκια παράγωγα τεχνητής σπερματέγχυσης Κόνιτσα
Αρνάκια παράγωγα τεχνητής σπερματέγχυσης 


πηγή



Σωστή διαχείριση Αυτό που επισημαίνει ο Δ. Καρακατσάνης είναι πως για να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με την αγροτική παραγωγή, χρειάζεται πλάνο, μελέτη και στρατηγική. Αν δεν διαθέτει τα παραπάνω, καλύτερα να μην ασχοληθεί καθόλου. «Δυστυχώς, αυτό που βλέπω ακόμα και σήμερα είναι έλλειψη πλάνου και μελέτης. Για να μπορέσει μία εκμετάλλευση να είναι βιώσιμη πρέπει να υπάρχει στρατηγική, θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση. Ο αγρότης θα πρέπει να εμπιστευτεί ανθρώπους που έχουν γνώση, όπως έναν ζωοτέχνη, ένα σύμβουλο και έναν οικονομικό σύμβουλο. Οι άνθρωποι αυτοί θα κάνουν μελέτη για να δουν τι χρειάζεται η εκμετάλλευση, αν μπορεί να είναι βιώσιμη. Θα του πουν τι ζώα να βάλει και τι ζωοτροφές να χρησιμοποιήσει. Αυτό που παρατηρώ είναι πως οι αγρότες δεν θέλουν να ακούσουν τους ανθρώπους που έχουν γνώση, προτιμούν να εφαρμόζουν τις μεθόδους που έχουν μάθει από τους μπαμπάδες και τους παππούδες τους, γεγονός όμως που τους εμποδίζει από το να εκσυγχρονιστούν. Βιωσιμότητα και ανάπτυξη Η τεχνογνωσία είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που μας αναφέρει ο αγρότης ως σημείο ανάπτυξης και βιωσιμότητας της εκμετάλλευσης. «Υπάρχει τρομερή έλλειψη τεχνογνωσίας όσον αφορά τον τομέα της ζωοτεχνίας. Οι αγρότες θα πρέπει να έχουν ενημερωμένους επιστήμονες πλάι τους, που θα τους συμβουλεύουν για τη βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης τους».Ακόμα ένα χαρακτηριστικό που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της μονάδας είναι η ευφυής γεωργία. Σύμφωνα με τον κ. Καρακατσάνη, η τεχνολογία μπορεί να γίνει σύμμαχος του αγρότη. Ο ίδιος αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματα, καθώς αναφέρει πως μπορεί να γλυτώσει χρόνο, αλλά να κάνει και πιο εύκολη τη δουλειά του. «Αυτό που θα ήθελα να κάνω είναι αυτόματη γαλακτομέτρηση, δηλαδή, κάθε μέρα, να μπορώ να βλέπω τι γάλα δίνει η προβατίνα, ώστε να έχω πλήρη στοιχεία. Τώρα αναγκάζομαι κάθε μήνα να κάνω γαλακτομέτρηση μόνος μου κάτι που είναι χρονοβόρο, ενώ αν είχα μία ηλεκτρονική γαλακτομέτρηση τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά». ypaithros.gr
Πηγή:https://radioaetos.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ΣΠΑΝΙΑ ΓΥΜΝΑ διάσημων Ελληνίδων που κόβουν την ανάσα(ΗΟΤ ΦΩΤΟ)

Δείτε το θέμα και μην παραλείψετε να το σώσετε για το αρχείο σας! Αποκαλυπτικοί ρόλοι που έκοβαν την ανάσα, καλλίγραμμα κορμιά που τρέλαιναν τους άντρες και μια χρυσή εποχή για τον ελληνικό κινηματογράφο που πολλοί νέοι σκηνοθέτες θα ζήλευαν. Νόρα Βαλσάμη, Ρέα Τουτουντζή, Ταμίλα Κουλίεβα, Πέμυ Ζούνη, Αλίκη Bουγιουκλάκη και πολλές άλλες που δε δίστασαν να τα πετάξουν μπροστά στην κάμερα για την επιτυχία… Όλες αυτές και ακόμα περισσότερες στο μοναδικό πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα του Σκύλου.. πηγή

Οι γυμνές φωτογραφίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη που λογοκρίθηκαν (pics+vid)

Φωτογραφίες που την τότε εποχή προκάλεσαν θαυμασμό και λογοκρισία. Της Έλενας Τσιακούπη Η εθνική στάρ Αλίκη Βουγιουκλάκη, δεν δίστασε να φωτογραφήθεί γυμνή ή να γδυθεί σε ταινίες της. Kάποιες φωτογραφίες της προκάλεσαν θαυμασμό και άλλες λογοκρίθηκαν με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κυκλοφορία τους την τότε εποχή. Ο τιμητικός τίτλος Εθνική Σταρ της Ελλάδας δόθηκε από την δημοσιογράφο/χρονογράφο της εφημερίδας "Καθημερινή" Ελένη Βλάχου το έτος 1959, έναν τίτλο που διατηρεί ακόμα και σήμερα παρά τον θάνατό της στις 23 Ιουλίου 1996. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει χαρακτηριστεί σαν ένα πανευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο φαινόμενο. Καμιά άλλη ηθοποιός δεν ήταν τόσο αγαπητή και δημοφιλής στο κοινό μιας χώρας, για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Για αυτό άλλωστε όταν η Αλίκη πόζαρε στο φωτογραφικό φακό για περιοδικά... αυτά γίνονταν ανάρπαστα και χτυπούσαν κόκκινο στην κυκλοφορία τους. Οι κινηματογραφικές ταινίες στις οποί

Σπάνιο βίντεο με τη Ζέτα Μακρυπούλια γυμνή!

Κοιτάξετε καλά στα πλάνα. Είναι η Ζέτα. Ναι. Είναι η Ζέτα Μακρυπούλια πριν τις πρόσθιες ενισχυτικές, η οποία απολαμβάνει-λέμε τώρα-το σεξ . Κι επειδή οι ειδικοί λένε ότι μόνο σε σκηνές τόσο παθιάρικες μπορεί κανείς να διακρίνει το υποκριτικό ταλέντο ενός ηθοποιού…δείτε και βγάλτε συμπεράσματα μόνοι σας. Για να μη φανώ και πάλι κακός. Το απόσπασμα που θα παρακολουθήσετε είναι απο τη σειρά «Οι δικηγόροι της Αθήνας» και πιο συγκεκριμένα το 2 ο επεισόδιο που φιλοξενήθηκε στο πρόγραμμα του Star στις 18/10/1995. Ναι. Πριν το ευρώ και το Star επένδυε σε Ελληνικές σειρές. Η Ζέτα παίζει τεταρτοπέμπτο ρόλο πίσω από τους αστέρες της εποχής όπως ο τεράστιος Αλέκος Αλεξανδράκης, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Σπύρος Σαραφιάνος,η Λήδα Ματσάγγου,ο Δημήτρης Καραμπέτσης. Όλη η ιδέα του σίριαλ βασίστηκε σε μια ιδέα του Κώστας Φέρρη. Για δείτε τη σκηνή… Και για να μην ψάχνετε βάλτε το βίντεο στο 01:40