Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η κατανυκτική περιφορά της εικόνας της Παναγίας της Προυσσιώτισσας στον Προυσό [video]

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEib1N5wX2aptlgGwKcUs8cekkXI_sLSQGPq2gIf40C4j12OCU_UatMAc6175OBaa_VnoTLqnYroQRYV7lCqjFUwl-mqN5_F1D9WkjtIDvV6HrH3yWL83EzTE4Ylk7TpMde1LigUHMGvoco/s1600/35252199.jpg 
Με πάρα πολύ κόσμο πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο, η Περιφοράς της Εικόνας της Παναγίας της Προυσσιώτισσας στον Προυσό την Δευτέρα 23 Αυγούστου 2016.

Με ώρα έναρξης στις 22:30, οι πολλοί πιστοί, με ευλάβεια και κατάνυξη, προσκύνησαν την θαυματουργή εικόνα της Αρχόντισσας της Ρούμελης και αντάλλαξαν ευχές για υγεία και ευημερία.

7Ανάμεσα στον κόσμο και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης. Προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι υπομονετικά περίμενε στην μεγάλη ουρά παρά τις όσες ”παραχωρήσεις” από τους γύρω του να περάσει όπως έκαναν άλλοι επίσημοι για να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας.

Όση ώρα και ήταν για πολύ ώρα, παρέμεινε στην ουρά μαζί με την δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη, που γράφεται εδώ και καιρό ότι είναι η σύντροφός του, ο κόσμος τον χαιρετούσε και του μιλούσε συνεχώς, δείχνοντας εμπράκτως την αγάπη και συμπάθεια στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη.Είναι σπάνια, ειδικά τώρα τελευταία με την οικονομική κρίση, μία τέτοια συμπεριφορά σε έναν πολιτικό, ενώ ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας έδειχνε να απολαμβάνει αυτή την στάση με μετριοπάθεια.


Παρακολουθείστε το βίντεο απο την Θεία λειτουργία και την Περιφορά της Εικόνας:

Λίγα λόγια για την ιστορία της θαυματουργής εικόνας

2Η Παναγία η Προυσιώτισσα (εορτάζει στις 22 – 23 Αυγούστου) δεσπόζει σ” ένα εκπληκτικά όμορφο τοπίο με απόκρυμνους βράχους στα νότια του Νομού Ευρυτανίας.

Το παρεκκλήσι της μονής ιδρύθηκε τον 9ομ.Χ. αιώνα, τον καιρό του Θεόφιλου – Αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1754, πάνω στα ερείπια δυο παλαιότερων ναών οι οποίοι είχαν ανοικοδομηθεί στο ίδιο σημείο.

Μέσα σε ένα σπήλαιο λαξευμένο, που φιλοξενεί στο εσωτερικό του τον πρώτο και παλαιό ναό της μονής, στο καθολικό βρίσκεται το παρεκκλήσι όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας.

Ο μύθος γύρω από την εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας θέλει στα χρόνια της εικονομαχίας(829) να την παρέλαβε κάποιος άρχοντας, ο οποίος σκόπευε να τη μεταφέρει στην Ελλάδα για ασφάλεια. Όταν όμως έφθασε στην Καλλίπολη, έχασε την εικόνα, η οποία κατευθύνθηκε θαυματουργικά στο σημείο πού βρίσκεται σήμερα η μονή του Προυσού. Το γεγονός αυτός δεν άργησε να διαδοθεί. Δεν άργησε να φθάσει και στ’ αυτιά του άρχοντα που τη μετέφερε. Εκείνος έτρεξε συγκινημένος, την αναγνώρισεκαι έγινε μοναχός, ενώ θεωρείται ο πρώτος κτήτωρ της ιεράς μονής.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας έχει φιλοτεχνήθεί κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο.

14Σήμερα όμως διακρίνονται μόνο το πρόσωπο της Παναγίας και του Ιησού, καθώς τα υπόλοιπα είναι καλυμμένα με ασήμι, δώρο του Γεωργίου Καραϊσκάκη που γιατρεύτηκε από θέρμη αφού πέρασε έξι μήνες στη μονή.

Από τότε πολλές αναφορές σε θαύματα πλαισιώνουν την θαυματουργή αυτή εικόνα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο διάκοσμος στο παρεκκλήσι, με πανέμορφες τοιχογραφίες.

Στο μαναστήρι Παναγίας της Προυσιώτισσας λειτουργεί και μουσείο, το οποίο φιλοξενεί μια αξιόλογη συλλογή από παλαιά χειρόγραφα, παλαιά βιβλία και ανεκτίμητης αξίας εκκλησιαστικά σκεύη και κειμήλια αν και μεγάλο μέρος τους καταστράφηκε όταν οι Γερμανοί πυρπόλησαν τη μονή, στις 16 Αυγούστου 1944.
Πηγή Tromaktiko


VIDEO

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ΣΠΑΝΙΑ ΓΥΜΝΑ διάσημων Ελληνίδων που κόβουν την ανάσα(ΗΟΤ ΦΩΤΟ)

Δείτε το θέμα και μην παραλείψετε να το σώσετε για το αρχείο σας! Αποκαλυπτικοί ρόλοι που έκοβαν την ανάσα, καλλίγραμμα κορμιά που τρέλαιναν τους άντρες και μια χρυσή εποχή για τον ελληνικό κινηματογράφο που πολλοί νέοι σκηνοθέτες θα ζήλευαν. Νόρα Βαλσάμη, Ρέα Τουτουντζή, Ταμίλα Κουλίεβα, Πέμυ Ζούνη, Αλίκη Bουγιουκλάκη και πολλές άλλες που δε δίστασαν να τα πετάξουν μπροστά στην κάμερα για την επιτυχία… Όλες αυτές και ακόμα περισσότερες στο μοναδικό πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα του Σκύλου.. πηγή

Σπάνιο βίντεο με τη Ζέτα Μακρυπούλια γυμνή!

Κοιτάξετε καλά στα πλάνα. Είναι η Ζέτα. Ναι. Είναι η Ζέτα Μακρυπούλια πριν τις πρόσθιες ενισχυτικές, η οποία απολαμβάνει-λέμε τώρα-το σεξ . Κι επειδή οι ειδικοί λένε ότι μόνο σε σκηνές τόσο παθιάρικες μπορεί κανείς να διακρίνει το υποκριτικό ταλέντο ενός ηθοποιού…δείτε και βγάλτε συμπεράσματα μόνοι σας. Για να μη φανώ και πάλι κακός. Το απόσπασμα που θα παρακολουθήσετε είναι απο τη σειρά «Οι δικηγόροι της Αθήνας» και πιο συγκεκριμένα το 2 ο επεισόδιο που φιλοξενήθηκε στο πρόγραμμα του Star στις 18/10/1995. Ναι. Πριν το ευρώ και το Star επένδυε σε Ελληνικές σειρές. Η Ζέτα παίζει τεταρτοπέμπτο ρόλο πίσω από τους αστέρες της εποχής όπως ο τεράστιος Αλέκος Αλεξανδράκης, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Σπύρος Σαραφιάνος,η Λήδα Ματσάγγου,ο Δημήτρης Καραμπέτσης. Όλη η ιδέα του σίριαλ βασίστηκε σε μια ιδέα του Κώστας Φέρρη. Για δείτε τη σκηνή… Και για να μην ψάχνετε βάλτε το βίντεο στο 01:40

Οι γυμνές φωτογραφίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη που λογοκρίθηκαν (pics+vid)

Φωτογραφίες που την τότε εποχή προκάλεσαν θαυμασμό και λογοκρισία. Της Έλενας Τσιακούπη Η εθνική στάρ Αλίκη Βουγιουκλάκη, δεν δίστασε να φωτογραφήθεί γυμνή ή να γδυθεί σε ταινίες της. Kάποιες φωτογραφίες της προκάλεσαν θαυμασμό και άλλες λογοκρίθηκαν με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κυκλοφορία τους την τότε εποχή. Ο τιμητικός τίτλος Εθνική Σταρ της Ελλάδας δόθηκε από την δημοσιογράφο/χρονογράφο της εφημερίδας "Καθημερινή" Ελένη Βλάχου το έτος 1959, έναν τίτλο που διατηρεί ακόμα και σήμερα παρά τον θάνατό της στις 23 Ιουλίου 1996. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει χαρακτηριστεί σαν ένα πανευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο φαινόμενο. Καμιά άλλη ηθοποιός δεν ήταν τόσο αγαπητή και δημοφιλής στο κοινό μιας χώρας, για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Για αυτό άλλωστε όταν η Αλίκη πόζαρε στο φωτογραφικό φακό για περιοδικά... αυτά γίνονταν ανάρπαστα και χτυπούσαν κόκκινο στην κυκλοφορία τους. Οι κινηματογραφικές ταινίες στις οποί